Bestis romutti tänään autonsa. Kelleen muulle kuin pellille ei käynyt mitään. Tajuaahan sen silti, että moinen pistää vähän tärisemään, kun on vauva kyydissä juuri sillä puolella, joka menee ryttyyn. Onneksi pieni matkustaja ei edes herännyt saati sitten vahingoittunut mitenkään törmäyksessä.

Mutta, tuli mieleen, että näinköhän tällaisia vastaavia kolareita sattuu paljonkin. Kolarin syy oli nimittäin väärään suuntaan sekunniksi jäänyt katse. Ajaja katseli GPS-laitteesta minne pitäisi seuraavaksi ajaa, kun olisi pitänyt katsella tietä. Voisin itse oikeastaan kuvitella tumpuloivani ihan samalla tavalla.

On tämä nimittäin jotenkin älytöntä. Meille kaikillehan on jo vuosikausia tolkutettu, että autossa ei saa missään nimessä keskittyä muuhun kuin ajamiseen. Että liian innokas kanavan vaihtaminen radiosta on sekin jo jotenkin syntiä, ja kännykällä leikkiminen laitonta. Niin että on se sitten epäloogista, että useimpiin autoihin aletaan asennella tällaisia laitteita, jotka vaativat tiukaa tuijottamista välillä.

Joo tiedän, aika monet kehittyneemmät mallit saa myös puhumaan, niin että niitä ei tarvitse katsoa koko ajan. Esimerkiksi meidän GPS-laitteemme sanoo aika usein, että "käänny loivasti vasemmalle". Tämä voi tarkoittaa joko että a) pysy tällä tiellä, tie kaartuu loivasti vasemmalle tai b) käänny heti toiselle tielle. Silmistä on siis kuitenkin enemmän apua kuin korvista. Ja ihan tarpeettomia lelujahan ne oikeasti ovat meistä useimmille. Esimerkiksi takseissa ymmärrän paikantimet, mutta henkilöautokuski tarvitsee minusta aika harvoin kartastoa ja opasteita kummempaa neuvojaa.

Saisivat kieltää kokonaan mokomat hilavitkuttimet, sanon minä.

(Okei, turvallisuusnäkökohta on kyllä tekosyy. Minä vain opin vihaamaan niitä vehkottimia jo siinä vaiheessa, kun meillä oli käytössämme se edellinen versio, joka puhui Taru Valkeapään äänellä ja neuvoi ajamaan Kalliosta Kamppiin Katajanokan kautta. Ja kun autossa on niin usein toiminnassa käyttöliittymä nimeltä mies, niin se hiivatin härveli pitää kytkeä päälle myös silloin, kun vaikkapa ollaan matkalla meiltä kotoa lapsuudenkotiini.)

 

Edit 24.10.

Vähänkö taas olin ajan hermolla, vähänkö.

Turun Sanomat 24.10.2007: Ministeriö aikoo puuttua autonavigaattorien käyttöön