Wikipedian perustaja Jimmy Wales haaveilee kuulemma, että wikiä pitäisi siirtää jollain keinolla paperille, jotta myös internetittömät parat voisivat nauttia siitä. Parat tietty asuvat "kehittyvissä" eli vähemmän korrektisti köyhissä maissa. (Piti linkittää tähän alkuperäislähde, mutta näkyypi olevan nurin se saitti. Siispä tässä Digitodayn ja HS:n uutisointia aiheesta)

Anteeksi tyhmyyteni, mutta eikös koko hommassa pitänyt olla ideana se kuuluisa vuorovaikutus tai siis vielä hienommin sanottuna interaktiivisuus? Että mitenkäs se mahtaa toteutua painettuna? "Toimitamme teille tällä viikolla uudestaan sivut 6 ja 897, koska niitä on vähän muuteltu tällä viikolla. Olkaa hyvä ja repikää viimeviikkoiset sivut irti wikistänne. Jos haluatte itse muokata artikkelia, mukaan on liitetty myös sininen värikynä ja korjauslakkaa."

Tai no, eihän ne köyhät kumminkaan osaisi itse kansalaisvaikuttaa oikein. Parempi vaan, että pistetään ne afrikkalaiset (meinasin ensteksi kirjoittaa tähän sen pahan n-sanan) lukemaan niitä valmiita juttuja, jotka länsimaiset kansalaisvaikuttajat ovat jo kirjoittaneet.

Ihan vaan tiedoksi, semmoisia painettuja sananselityslistoja on jo. Niitä sanotaan sanakirjoiksi. Ja niitä on tietääkseni ollut olemassa jo ennen kuuluisaa ihmeellistä internettiä, joten niihin ovat jotkut köyhätkin päässeet käsiksi.

Suhtaudun itse muutenkin tuohon wikiin vähän epäillen, vaikka se onkin mielenkiintoinen kokeilu. Toisinaan se toimii: esimerkiksi kesäisistä Lontoon pommi-iskuista ilmaantui sinne englanniksi  muutamassa tunnissa huomattavasti kattavampi ja jäsennellympi kokonaisuus kuin mihinkään seuraamaani perinteiseen mediaan (toisaalta tosin aika moni sitäkin juttua muutelleista varmaankin seurasi koko ajan myös perinteisiä medioita ja linkkailikin niihin ahkerasti).

Toisaalta usein wikiartikkeleihin kertyy paljon myös luuloja, huhupuheita ja poliittista propagandaa. Koko idea varmaan toimisi oikein hyvin, jos ihmiset keskimäärin olisivat jotenkin vastuullisia ja fiksuja, mutta kun.

Ja loppuun mainostusta, josta ei edes maksettu. Menkääpäs keskustelemaan tänne HS:n Rajatapaus-blogiin wikistä, hopitihop. (Toteaa katkerana hän, kun ette te tänne kummiskaan mitään kommentoi, paitsi Maria, tuo hyvä ihminen)